Nietolerancja na gluten jest problemem, który coraz powszechniej dotyka Polaków. Na celiakie chorują bowiem nie tylko dzieci ale również – dorośli i osoby starsze. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że celiakia dotyka również niego – ważne jest bowiem, aby dokładnie obserwować swoje ciało i rozwikłać przyczynę niepokojących objawów, które dotykają nasz organizm. Nietolerancja pokarmowa to nie tylko wzdęcia i objawy gastryczne ale również – bladość powłok skórnych czy częste krwawienia.

Co to jest celiakia?

Celiakia zwana inaczej chorobą trzewną to schorzenie o podłożu genetycznym. Jest ściśle związana z nietolerancją na gluten, który ówcześnie zawarty jest w wielu produktach spożywczych. Gluten zawarty jest między innymi w większości klasycznych wypiekach i daniach i przekąskach na bazie zbóż. U osób borykających się z celiakią po spożyciu produktu bogatego w gluten dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Skutkiem jest brak prawidłowego wchłaniania pokarmów, co w rezultatach prowadzić może nawet do poważnych objawów obejmujących naszą skórę, układ kostny i nerwowy.

Najczęstsze objawy celiakii

Celiakia to chorobą, która może dawać o sobie znać w bardzo różnorodny sposób. Jej najczęstszym objawem jest siność powłok skórnych, bóle kości i stawów czy niebezpieczne zapalenia nerwów. Warto zadbać o to, aby każdy z tych i innych niepokojących objawów niezwłocznie skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu, który skieruje nas na odpowiednie badania.

Czy celiakia to alergia na gluten?

Dość często i popularnie słyszy się, że celiakia jest formą alergii na zawarty w wielu produktach spożywczych gluten. Jest to jednak informacja nieprawdziwa, gdyż schorzenie te nie ma nic wspólnego z alergią! Mimo, że chorobę tą możemy skutecznie wyleczyć, tak zazwyczaj w późniejszym okresie naszego życia ujawnia się ona w zupełnie innej formie, powodując liczne, poważne schorzenia. Utrzymanie diety bezglutenowej nie jest proste, gdyż wymaga wręcz obsesyjnego czytania etykiet produktów, jednakże – brak glutenu w codziennej diecie pozwala na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych i pomaga walczyć z otyłością.