Kwas ortofosforowy w codziennej diecie

Obecność kwasu fosforowego w produktach spożywczych budzi kontrowersje, ale wynikają one zwykle z niewiedzy. Jako regulator kwasowości został dopuszczony do obrotu w Unii Europejskiej, często wymienia się go w składzie jako E338. Kwas ortofosforowy jest używany m.in. w Coca-Coli.

Zastosowanie kwasu fosforowego

W przemyśle spożywczym kwas fosforowy używany jest w roli m.in. regulatora kwasowości w napojach. Dzięki niemu i bąbelkom Coca-Cola orzeźwia i pobudza kubki smakowe. Można go znaleźć też w składzie niektórych wędlin i serów w roli przeciwutleniacza. Oprócz tego kwas fosforowy wykorzystuje się w cukrownictwie do oczyszczania soków. Bierze również udział w wytwarzaniu niektórych środków farmaceutycznych. Ważną rolę kwas ortofosforowy pełni w stomatologii, gdzie ma zastosowanie jako wytrawiacz szkliwa. Używa się go dla zwiększenia przyczepności wypełnienia i elementów protetycznych łączonych z zębami. Kontrowersje i niepokoje budzą natomiast jego inne, niespożywcze zastosowania. Z kwasu fosforowego robi się nawozy sztuczne i używa się go do powlekania ochronną warstwą metali. Jest też skutecznym odrdzewiaczem, dzięki czemu pomaga np. odkręcić skorodowane śruby.

Kwas fosforowy na co dzień

Zastosowania kwasu fosforowego mogą budzić obawy, że jest to substancja niebezpieczna dla zdrowia. Jednak jako dodatek do żywności znalazł się na liście Komitetu Naukowego Technologii Żywności Unii Europejskiej zatwierdzonej przez Parlament Europejski. Ma na niej sygnaturę E338. Dozwolona dzienna dawka kwasu fosforowego to 70 mg na 1 kg masy ciała. W przemyśle spożywczym jest używany w takich ilościach, że trudno przekroczyć tę normę. Kwas fosforowy występuje nie tylko w Coca-Coli, ale też we wspomnianych już wędlinach i serach, a także w galaretkach, winach owocowych, napojach izotonicznych, przekąskach z ziemniaków, deserach w proszku oraz przetworzonych orzechach.

Kwas fosforowy – bezpieczny czy nie?

Kwas fosforowy spożywany w dużych ilościach może wpływać na przyswajanie i wydalanie wapnia z organizmu. Jego regularne nadużywanie w długim czasie może prowadzić do zmniejszenia ilości tego pierwiastka we krwi. Należy jednak pamiętać, że kwas fosforowy naturalnie występuje w ludzkim organizmie i pełni ważną rolę w przetwarzaniu białek, węglowodanów i tłuszczów.